Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mézeskalács tojás nélkül

Hozzávalók

1 dl méz (kb 6-7 ek), 1,5 dl tej, 5 dk margarin, fűszerek (mézes fűszer, vagy fahéj, szegfűszeg, gyömbér),

45 dk liszt, 12 dk cukor, 1/2 ek szódabikarbóna,

A mézet és a cukrot a fűszerekkel elkezdjük melegíteni  forrásig, majd a vajat is beleolvasztjuk és végül a tejet is hozzá adjuk.

A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, majd a mézes keverékkel ruganyos tésztát gyúrunk. Legalább egy éjjel hagyjuk pihenni, akár a sütőben vagy letekarva a konyhában. Nem kell hűteni, mert nincs benne tojás, ami elromlana. Másnap 2-3 mm vastagra nyújtjuk és kisszaggatjuk a formákat, ami lehet házikó, vagy akármilyen karácsonyi forma. Sütőpapiros tepsibe rakjuk és megsütjük.

Vigyázzunk, mert hamar sül, különösen a második tepsitől, mert addigra  már nagyon meleg a sütő. Hagyjuk hűlni és díszítsük ki cukormázzal. Végül ragasszuk össze a házikót olvasztott cukorral, vagy ha van ragasztó pisztolyunk azzal is jó. Csak akkor már nem fogyasztható a mézeskalács, csak dísznek jó. Azért jó frissiben összeragsztani a házat, mert még nem kemény nagyon a kalács és könnyebb összeilleszteni. Ebből a mennyiségből kb. egy nagyobb ház és egy fenyő, vagy két kicsi ház és egy fenyő lesz. Vannak  papír sablonjaim a házakhoz. Ha kell szívesen küldök, csak lájkold az oldalamat facebookra.

Máz variációk:

Nagyon jó cukormáz:
-15 dkg porcukrot elkeverem annyi citromlével, hogy éppen keverhető pép legyen (kb. 1 ek.) Felteszem a gázra, és lassan hevítem, amíg bugyogni nem kezd. Ha színezni akarom, akkor teszek bele megfelelő színű aromát.
Felverem a tojáshabot, és a folyamatosan lassú forrásban lévő cukorszirupot óvatosan belecsorgatom, közben folyamatosan verem!!! Ez a máz csak megszárad, nem olvad meg. Ezt is zacskóból nyomom ki.

 

Színes fénymáz:

-1 ek tejjel higított tojásssárga, amibe kevés ételfestéket is keverhetünk

Jól kikeverjük, és a még meleg mézes tetejét ecsettel megkenyem és visszadugom a még meleg sütőbe. Megszárad a meleg konyhában is, de kicsit kell várni rá.

Írómáz:

-1 tojásfehérje, 2 lapos ek  keményítő, 1 kk ecet, 25 dk porcukor

A tojást elkezdjük verni és hozzáadagoljuk a cukrot és a kaményítőt. Zacskóba töltjük szorosan, és az egyik végén apró lyukat vágunk és már díszíthetjük is.

 

 

2011-11-27-11.17.21-masolata.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


Admin


Facebook


Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2017 >>
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Statisztika

Online: 1
Összes: 170301
Hónap: 1525
Nap: 42