Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stollen

 A kalácstésztához:
15 dk mazsola, 3 ml rum
50 dk liszt, 1 vaníliás cukor, 10 dk cukor, 1 élesztő, 2 dl langyos tej, 17g vaj, 1 db tojás
70 g egész mandula (hántolt, vagy hántolatlan)
17 dk cukrozott vegyes gyümölcs (lehetőleg több féle, pl.: barack, kandírozott narancshéj-citromhéj, kandírozott gyömbér)

20 dk marcipán massza (el is maradhat)
1 csipet só, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió
1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
7 dk olvasztott vaj, 7 dk porcukor
 A mazsolát a rumba, és kevés meleg vízbe áztassuk be. A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba és fottassuk fel, és tegyük félre. A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát is vágjuk apróra. A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani, és keverjük el a lisztben a kevés sót. A  vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos! Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre. A tésztát alaposan gyúrjuk össze - legalább 10 percen át -, majd tegyük hozzá a lecsurgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát, és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le, és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére. A sütőt előmelegítjük, a sütőlemezt sütőpapírral lefedjük. A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Ide rakhatjuk bele a marcipán rudat.
Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük.
Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben. A kisűlt kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon leporcukrozzuk. A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk.
Sokáig eláll! Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk, és úgy kínáljuk.

stollen1.jpg

 

 
 

 


Utolsó kép


Admin


Facebook


Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2017 >>
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Statisztika

Online: 1
Összes: 170301
Hónap: 1525
Nap: 42