Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kürtöskalács

A tésztához:

50 dkg liszt
6-7 dkg cukor
5 dkg vaj
2 db tojás
30 g élesztő
3 dl tej

A tésztára sütés közben:
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
50 ml víz

A forma megkenéséhez:

vaj vagy olaj

Elkészítés
 Az élesztőt a kávéskanál porcukorral és a 0.5 dl langyos tejjel egy kis csészében felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
 A tésztát bedagasztjuk, hogy szép egyenletes legyen - kb 15 perc. Ha kész, meghintjük a tetejét liszttel, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük 30 percig.
A megkelt tésztát gyúródeszkán átdolgozzuk és 0.5 cm vastagságúra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat a vajazott formára rakjuk úgy, hogy a szélüknél takarják egymást.
A tészta felületét megkenjük a vajjal vagy olajjal és fahéjas cukorba forgatjuk. Az így előkészített tésztát még 20 percig kelesztjük.
Előmelegített légkeveréses sütőben 3. rácson 170 C-on kezdjük sütni. Én egy ősrégi grillsütőben próbátam egyik rudat sütni, de ez is nagyon finom lett. Közben előkészítjük a vajas mázat, amivel sütés közben fogjuk kenegetni a tésztát. 100 g por- vagy kristálycukorból, 1/2 dl vízből és 50 g vajból készítünk keveréket, ezt felfőzzük. 15 perc sütés után a tészta tetejét meglocsoljuk a cukros mázzal, ekkor a keverék felét használjuk fel. További 10-15 perc sütés után újra megnedvesítjük a tészta tetejét a cukros mázzal. Ezután készre sütjük a kalácsot.

Amíg a tészta kel előkészítünk formát a sütéshez, megkenjük olajjal vagy vajjal vékonyan. Nekem ebből a receptből 4 henger lett. Alufóliával burkolt vastag papírhengeren sütöm.

 

 

Kürtöskalács

(nagyobb adagban)

1 kg liszt,
4- 5 dl tej fele lehet víz is (amennyit felvesz, ne legyen túl laza, mert lefolyik a formáról)
3-4 dkg élesztő,
10-12 dk cukor,
egy csipet só
10 dkg olvasztott vaj,
1 tojás, 2 tojás sárgája, 1 cs vanília
1 citrom reszelt héja, kell alapanyagként.

A tésztát jól ki kell dolgozni, majd  fél órát keleszteni. Ezután nyújtófával jó laposra kell simítani. Tészta vágóval (rádlival)vagy késsel csigavonal alakban 3 cm széles csíkot alakítunk ki, ezután következik az egyik legfontosabb művelet a sodrás, nyújtás és a föltekerés a zsírral, vagy étolajjal jól megkent fahengerre.( csak a fahenger kell megkenni.)
Az ecsettel jól meg kell kenni olvasztott zsírral vagy étolajjal, majd meghengergetni fahéjas kristálycukorban. Ezektől kapja fényes, aranybarna, vékonyan roppanós héját a sütés során,
miközben a nyeles fahenger (dorong)folyamatosan forog a grill mellett.

 

Kürtös kalács (egyszerűbb)
Hozzávalók:
60dk liszt, 8 dk cukor,15 dk vaj, db tojás, tej, só, 2 dk élesztő, citromhéj,

Közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Vajazott őzgerinc sütő külső oldalára borítjuk a csíkokat, amit vágtunk belőle. Így fél kalács lesz belőle. A tetejét megvajazzuk és durvára vágott dióval meghintjük, és kicsi hagyjuk kelni és megsütjük.
 

 

 
 

 


Utolsó kép


Admin


Facebook


Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2017 >>
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Statisztika

Online: 1
Összes: 170301
Hónap: 1525
Nap: 42