Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tojáshab készítés fortélya

Gőzfürdő

 

Egy nagyobb edényben vizet forralunk, ennek tetejére egy kisebb edényt helyezünk ami befedi az alsó edény száját, hogy az alja ne érje a vizet, csak a gőzben álljon. Ebbe a felső edénybe kezdjük el verni a tojásfehérjét, de még ne tegyük a víz főlé. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, szórjuk bele a cukrot, verjük tovább, majd vízfürdő felett, habverővel verve 4-5 percig gőzöljük. Addig verjük míg a habverőn csúcsosan megáll a hab. Amikor elkészült, kenjük a sütire, locsoljuk meg olvasztott csokoládéval, és forró vízbe mártott késsel kockákra vágva tálaljuk.

Ha mézespuszedlit készítünk, akkor kicsit tovább kell verni a habot , hogy rászáradjon a puszedlire. Addig verjük míg az ujjunkat beledugva melegnek érezzük a habot, de ha forró akkor nagyon hamar megszáradnem biztos, hogy lesz idő beleforgatni.

Csokoládéolvasztáskor, tojássárgájával sűrített, hőre érzékeny krémek, habok elegyítésére használjuk. Ügyelnünk kell arra, hogy ne hevüljön forráspontig a keverőedény hőmérséklete, így égés mentesen tudunk dolgozni.

 

HABVERÉS (tojás)

*Igazán szép, kemény habot csak habüstben, ill. mély porcelántálban készíthetünk.

*A tiszta, üveges tojásfehérje verhető fel leggyorsabban, habja tartós lesz. A zavaros és szétfolyós fehérjével viszont nem érdemes próbálkozni, mert lehetetlen felverni. A tojás nehezen verhető habbá akkor is, ha a fehérjébe sárgája kerül.

*Habkészítéshez ne használjunk hűtött tojást. Néhány órával a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőszekrényből! A teljesen friss tojások használatát is mellőzzük, mert nehezebben verhetők kemény habbá.

* A tojáshabot legokosabb felhasználás előtt elkészíteni. A felvert habot ne hagyjuk sokáig állni, mert összeesik, levet enged. Nem esik össze a tojáshab, ha a félig felvert tojásfehérjéhez egy kevés porcukrot keverünk. Egyébként a habot csak közvetlenül tálalás előtt szabad édesíteni!

* Gyorsan és könnyen készíthetünk kemény habot, ha a tojásfehérjéhez néhány csepp citromlevet (ecetet) és egy csipetnyi sót adunk.

*Több habot kapunk, ha a tojásfehérjéhez tojásonként egy evőkanálnyi hideg vizet adunk. A vizet a már kész habba keverjük, és azzal együtt verjük tovább keményre. Az így készült habot igyekezzünk azonnal felhasználni, mert rendkívül gyorsan összeesik.

 HABCSÓK(készítése)

*A tojásfehérjét habverővel felverjük, amikor már félkemény a hab, folyamatos verés közepette cukrot adagolunk hozzá, és citromlevet is rácsöpögtetünk. A cukros habot nyomózsákból papírra nyomva karikákat vagy más formákat alakítunk ki. Kristálycukorral is megszórhatjuk. Gőzmentes, nem túl meleg (120 C fok körüli) sütőben megszárítjuk.

* Habcsókot úgy is készíthetünk, hogy a tojásfehérjét keményre felverjük, hozzáadjuk a szükséges cukormennyiséget, azután az edényt a felvert habbal forró vízbe állítjuk. A habot addig keverjük, amíg sűrű massza nem lesz. A masszából habnyomóval különböző formákat készítünk, majd betesszük az előmelegített langyos sütőbe száradni. Kb. fél óra alatt keményedik meg. Ha a sütő nem túl forró, a hab fehér marad.

*Ha enyhén nedves ruhára szedjük ki a megszárított habcsókokat, nem fognak töredezni. Ha a masszába keverés közben néhány csepp ecetet is keverünk, a habcsók kemény és ropogós lesz.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

herta.zottersz@gmail.com

(Herta, 2015.10.19 10:38)

máglyarakást készítettem, eddig mindig gyönyörű lett a tetején a tojáshab
most cukor helyett édesítőszert (folyadék) tettem bele miközben felvertem
Szépen feljött a sütőben, amikor kivettem, rögtön lelapult és ráncos lett. Lehet, hogy azért, mert nem cukorral készítettem?
Előre is köszönöm a választ.

Re: herta.zottersz@gmail.com

(Kedves Herta!, 2015.11.16 09:13)

Bocs a késői válaszért,de a levelezőm a promóciókba rakta a leveled és csak most vettem észre. Sajnos a folyékony édesítő miatt történhetett, hogy össze esett a habod.Az édesítőszerek nem igazán barátai a felvert tojásnak, ezért igazi piskóta sem süthető vele. Próbáld meg legközelebb xilittel, ami formailag hasonlít a cukorhoz, de itt sem biztos a siker. Ha cukor mentesen szeretnék sütni kevés cukrot szoktam tenni az édesítő mellé ha tojáshabos süti készül. Sajnos így nem diétás de megtartja a formáját.
Sok sikert: Á

natali.toth@gmail.com

(natali azaz tali, 2012.12.05 15:33)

jó tudni a habcsókról

Kedves Natali!

(Süssünkk valamit, 2012.12.11 20:23)

Örülök, hogy segíthettem!!
Á

 

 


Utolsó kép


Admin


Facebook


Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2017 >>
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Statisztika

Online: 1
Összes: 167550
Hónap: 1330
Nap: 36