Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leveles tészta készítés fortélya

Alap tészta.

30 dk liszt, 23 dk vaj vagy margarin, 1,5 dl hideg víz, 0.6 dk só, ecet vagy citromlé

A lisztből 10 dk-t a vajhoz gyúrunk és egy lapos négy szöget formálunk, hűtjük. A többi hozzávalót összedolgozzuk a szükséges mennyiségű vízzel.Közepes keménységű rétestésztát kapunk. 20- 30 percig pihentetjük. Majd nyújtjuk és hajtogatjuk.

A leveles tészták készítésének a lényege, hogy a többszöri hajtogatással a tészta réteges, azaz leveles lesz. Legfőbb feltétel a hűtés, a liszt minősége és a megfelelő hajtogatás, pihentetés váltakozása. Kétféle tésztát készítünk a hozzávalókból. Egyet a zsiradék-liszt gyors összegyúrásával hűtésével, majd a másik a többi hozzávalóval, ami lehet kelt tészta is. Kellő pihenésre is szükség van, ami lehet 1 óra a kelt tésztánál, vagy 30 perc a sima gyúrt tésztánál.

Ezután az alaptésztát kinyújtjuk és a zsiradékos tésztát ráhelyezzük. A tésztát minden oldalról ráhajtjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk. A tészta egyik oldalát behajtjuk, majd ráhajtjuk a másik oldalt is. A hajtogatás szembe fordítjuk magunkkal, majd újra kinyújtjuk. A jobboldali szélét és a baloldali szélét is középre hajtjuk, majd félbe egymásra. Hűtőbe 20 percig pihentetjük. A második hajtogatáshoz is kinyújtjuk a tésztát és megismételjük az előző hajtogatást. Újra 20 perc hűtés. Majd újra nyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük. Ezután felhasználjuk a recept szerint. Ha előre elkészítjük, a hűtőben való tároláskor fóliába tekerjük, mert megszárad a teteje és nem jön fel.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.